2012. január 8., vasárnap

Francia pirítós

Ti tudtátok, hogy a francia pirítós nem is francia találmány?! Állítólag a rómaiak már a 4. században készítettek ilyen "pirítóst" azért, hogy felhasználják a maradék, megszáradt kenyeret. Amerikában a franciák által terjedt el, ezért hívja mindenki francia pirítósnak. Még több info itt.

Van persze legenda itt is. Miszerint amerikai Joseph French 1724-ben találta ki és ő hívta saját maga utána French's toast-nak.

Na de elég a történelemből, íme az én francia pirítósom.

HOZZÁVALÓK

25 cm-es bagett kenyér (lehetőleg pár napos, kicsit szikkadt)
1,5 dl tej
2 egész tojás
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál vanília aroma
ízesítésnek méz vagy juharszirup

A tejet, a tojást, a cukrot és a vanília aromát kézi habverővel elkeverjük, amíg a cukor fel nem olvad. Serpenyőbe kis olajat vagy vajat felmelegítünk és a tojásos-tejes masszába forgatott kenyereket kisütjük. Nem szabad nagyon forró serpenyőben, különben megég. Én 6-7-es fokozaton készítettem egy 9 fokozatú tűzhelyen, és így is pár perc alatt elkészült.

A mártogatást gyorsan kell csinálni. Főleg ha a kenyér nagyon puha, hogy ne áztatódjon el. 1 másodperc egyik oldal, 1 másodperc másik oldal és mehet is a serpenyőbe.

Amikor kész mézzel vagy juharsziruppal leöntjük és még melegen tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Akár római, francia, vagy amerikai találmány, de guszta. Egy finom és gyors étel.

    VálaszTörlés
  2. Igen-igen. Szuper gyorsan kész lett.

    VálaszTörlés